penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
plaquettes:

J.G. Rueb

A.A.M. Bijleveld

Iet

H.K. Mulder

K. de Snoo

Kon. Emma 1928

J.L. de Raadt

Hypotheekbank

prinses Juliana

A.J.E.A. Bik

dr. H. Klinkert

Chininefabriek

Nederlandsche Rijschool

E.J.A. Bouscholte

M.C. Cartier van Dissel

O. Gezelle Meerburg

C.F.W.G. van den Hurk

J.H.G. Kappelhoff

J. van Andel

H. Loudon

Dr. I.M. Graftdijk

W.J. van Heteren

Jettij

H. Neumann

GEB Den Haag

Ajax Vrijheidsbeeld

Jan Ridder

Raad van State

marine (marmer)

marine (brons)

abdicatie Wilhelmina

J.J. van Oogen

N.R.S.

J.H. Verspyck

Philips - De Jongh

Wilhelmina 1898

Wilhelmina 1948

Henri Sijthoff-Prijs

 

manco

Onderwerp Jan van Andel
Jaar Wellicht in 1936 (bij de bevordering tot luitenant-generaal ?)
Gesigneerd G. in spiegelbeeld J.W. Rueb achter de hals
Materiaal brons
Afmetingen 28,7 cm de afmeting van de lijst 47,5 x 47,5 cm
Aanwezigheid Particuliere verzameling
Bijzonderheden

Jan van Andel (Poederoijen 1877 - Leidschendam 1973) wordt in 1895 toegelaten tot de Koninklijke Militaire Academie en klimt in de loop der jaren op naar de rang van luitenant-generaal (in De Gooi- en Eemlander van 29 september 1936 de benoeming per 1 november 1936). In 1937 gaat hij met pensioen tot hij in de mobilisatie 1939 wordt aangesteld als reserve luitenant-generaal. Hij wordt commandant van het Vestingleger.
Van Andel  komt uit een oude lichting officieren, heeft geen oorlogservaring en geen kennis van de kracht van het Duitse leger. Daarbij komt dat zijn staf zwaar onderbezet is. Dat heeft weer tot gevolg dat zijn manschappen en hij geen partij zijn voor het oorlogsgeweld en hij moet capituleren.

 

Van Andel heeft op de plaquette op de boven- en voorkant van de kraag een geborduurde en geschulpte rand met vier sterren. Dat zijn de herkenningstekens die horen bij de functie van luitenant-generaal. Hij wordt 1 november 1936 in die functie benoemd (Het Volk van 30 september 1936). Dat dateert de plaquette op 1936.

 

Er zit dan een probleem bij de gieter, want de plaquette is geslagen bij Prowaseck & Stöxen Kunstgieterij Leiden. (ingeslagen onder de schouderafsnede). Deze combinatie bestaat tussen 1927 en 1930. In het Leidsch Dagblad van 26 september 1930 staat de mededeling van het handelsregister van de Kamer van Koophandel dat de combinatie per 26 juli 1930 weer de zelfstandige bedrijven zijn. Dat geeft dus een conflict met de herkenningstekens die de plaquette koppelt aan 1936. In 1930 is van Andel luitenant-kolonel en heeft dan twee sterren op de kraag.

Dan zou het ook zo maar kunnen dat het helemaal geen beeldenaar van van Andel is. Maar rond die periode is er geen andere generaal met die naam. De naam komt wel voor in een lagere rang, commandant van het Regiment Grenadiers, luit.-koloneel J. A. G. van Andel, maar na vergelijken van foto’s van de heren met de beeldenaar doet de weegschaal duidelijk doorslaan in het voordeel van Jan van Andel, nog afgezien van de kraag van hun uniform.

 

Van Andel is ridder van de Nederlandse Leeuw en van de orde van Oranje-Nassau. (Het Vaderland van 1 oktober 1936)

 

De foto is gemaakt door de eigenaar die ook de maten heeft doorgegeven.

 

 

naar boven