penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
penningen:

Van der Does de Willebois

L. & A. Romswinckel

J. van Stolberg

Kon. Emma 1928

J.L. de Raadt

Van Limburg Stirum

A.J.E.A. Bik

Hypotheekbank

Nederlandsche Rijschool

J.G. Rueb

G.F. Enger sr.

J. Wagenaar

onderwijs

huw. pr. Juliana & pr. Bernhard

  - id. moderne variant

S.J.R. de Monchy

prinses Marijke

700 jr. Den Haag

J. Greshoff

Roode Kruis

C. Sijthoff

Residentie Orkest

H.A. Gips-van Es

Chr. Rueb

P.H. Verspyck

R.A.J. van Delden

 

manco

Onderwerp Koningin-moeder Emma
Jaar 1928
Gesigneerd Een verbasterde monogram met streepjes in de schouder. Bemolt Van Loghum Slaterus ziet er een "in rechthoek 818 [?]" in.
Materiaal in a: brons en b: zilver en c: in goud
Afmetingendiameter A: 30 mm, B: 41 mm, C: 60 mm, D: 80 mm, E: 20 cm en F: 26 cm met een oogje:1
AanwezigheidBa Geldmuseum, Utrecht, Haags Historisch Museum, Den Haag
Ca Geldmuseum, Utrecht, Teylers Museum, Haarlem
Da particuliere verzameling
Ea Vermeld in Het Vaderland van 24 juli 1928. Deze uitvoering heb ik nog niet gezien en is waarschijnlijk een verschrijving in de krant.
Fa Koninklijk Huisarchief, gemeente Laren, Schulman veiling 329 nr 758, omschreven als een volgegoten modelé, ten onrechte, want het ontwerp moest volgens de opdrachtgever gemaakt worden met een diameter van 44 cm.
Ab1 met oog en ring (Schulmanveiling 11-1999 # 2375)
Bb Geldmuseum, Utrecht
Cb Geldmuseum, Utrecht, Haags Historisch Museum, Den Haag Nederlands Economisch Penning Kabinet, Rotterdam
Db particuliere verzameling
Cc Koninklijk Huisarchief (gewicht 94,96 gram). Volgens het Nieuwsblad van het Noorden van 10 januari 1929 is deze om 16:30 uur aangeboden op 10 januari 1929 ten paleize van de H.M. de Koning-Moeder.
Bijzonderheden

In het Centrum 12 november 1928 wordt de achterkant beschreven: "In de vier vakken, door twee gekruiste balken gevormd, wordt symbolisch herinnerd aan de hooge karaktereigenschappen van de Jubilarisse, n.l. door een myrthekrans: liefde; een madelief: eenvoud; een aster: trouw en een edelweiss: adel. Het geheel wordt door de koningskroon samengevat".
De versie met een diameter van 26 cm is eenzijdig, er zit een verzonken oogje op de achterkant zodat deze opgehangen kan worden. Op de Coinfair 2003 werd een vergulde Ca aangeboden en op de december-veiling 2007 van de MPO een verzilverde Ca onder nr 5378.
De penning is geslagen bij Cornelis Begeer te Utrecht.
Vermeldingen bij Frederiks p56 en Bemolt Van Loghum Slaterus 121. Cornelis Veth vermeldt als datum 1929, voor de hand liggend, maar de penning is in 1928 gemaakt.

De opdrachtgever van de penning is het Haagsch Comite voor Volksfeesten. Het is ook de opdrachtgever van een plaquette met dezelfde beeldenaar (zie plaquettes).
Van de penning wordt meestal vermeld dat zij is gemaakt om het 50 jarig Nederlanderschap van Adelheid Emma Wilhelmina Theresia van Waldeck-Pyrmont (Arolsen 1858 – Den Haag1934), echtgenote van koning Willem III, te gedenken.
Maar een belangrijk tweede doel van de penning was om geld te genereren "voor een feestgave aan de zieken en misdeelden op den herinneringsdag". Of dat gelukt is staat nog te bezien maar een eerste berekening laat zien dat er van alle varianten bij elkaar minstens 1250 exemplaren verkocht zijn. En waaruit de feestgave heeft bestaan is mij ook nog niet bekend. Er zijn de nodige verslagen van de voorbereiding op de feestdag en de feestelijkheden van de dag zelf in verschillende kranten, oa in Het Vaderland van 26 oktober 1928.

 

Emma heeft voor deze penning voor tante geposeerd. Willy Sluiter (zie onder "overig", de tekeningen van Willy Sluiter) heeft voor tante daar een tekening van gemaakt.

   

 

 

naar boven