penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
overig:

tentoonstelling overzicht

Koloniaal Instituut

onderscheidingen

prijslijst Goedegewaagen

prijslijst Liernur 1955

Jeanne Bieruma Oosting

  - ex-libris (Oosting)

  - brievenhoofd (Oosting)

tekeningen Willy Sluiter

getuige-deskundige

uitnodigingen

 

Jan Willem 'Willy' Sluiter (Amersfoort 1873- Den Haag 1949) schilderde impressionistische landschappen en haven- en stadsgezicht en was een gevierde portretschilder. Naast de serieuze schilderkunst maakte hij ook illustratieve en modieuze kunst als boekversieringen, affiches en politieke prenten.
Op de site van Simonis en Buunk wordt hij ook gekenmerkt door "Talrijk zijn zijn tekeningen van vrienden en familie, van het mondaine strand- en uitgaansleven in Scheveningen". "Badgasten te Scheveningen" is daar een goed voorbeeld van.

Zijn werk hangt in musea als: Rijksmuseum Van Bilderbeek-Lamaison (Dordrecht), Museum Boymans-van Beuningen (Rotterdam), Museum de Lakenhal (Leiden), Rijksmuseum Kröller-Müller (Otterlo) , Singer Museum (Laren). Zijn werk wordt nog regelmatig verhandeld.

Willy en tante waren goed bevriend. en waren beiden lid van de vereniging "Maatschappij Arti et Amicitiae" te Amsterdam, "Pulchri Studio" te Den Haag en van de Haagse Kunstkring.

 

 

 

ziekenbezoek
Onderwerp een beterschapkaartje
Jaar rond 1927 (28 oktober)
Gesigneerd rechts onder met Willy Sluiter
Materiaal pentekening
Afmetingen 19,5 x x48,5 cm
Aanwezigheid particuliere verzameling
Bijzonderheden -

 

model
Onderwerp Gra Rueb en haar model in januari 1929
Jaar 1929
Gesigneerd rechts onder met Willy Sluiter
Materiaal aquarel
Afmetingen 15,5 X 20 cm
Aanwezigheid particuliere verzameling
Bijzonderheden Het prentje kan gemaakt zijn in 1929, maar is dan niet naar model getekend omdat de penning in 1928 gemaakt is.

Ik denk dat tante buitengewoon trots was op het hele gebeuren rond de penning en dat Willy daar een herinnering voor haar van gemaakt heeft.

Koningin Emma draagt op het prentje een bril, maar op de penning niet. Zover ik weet is Emma nooit met bril op penningen afgebeeld, behalve dan op de “penning” die tante heeft gemaakt naar aanleiding van het overleden van Emma (zie monumenten: Emma 1934) Dit in tegenstelling tot foto’s en prentjes waarop Emma meestal wel een bril draagt.

Willy was een tekenaar en gaf Emma een bril terwijl tante bezig is Emma zonder bril vast te leggen.

Dat het Willy meer om het idee gaat dan om een nauwgezette weergave van de situatie blijkt ook uit het ontwerp dat op de ezel staat: de cirkel van de penning staat er niet helemaal op.

 

zie ook: penning Koningin Emma 1928


 

willy
Onderwerp Badgasten te Scheveningen
Jaar rond 1930
Gesigneerd gesigneerd links onder Willy Sluiter
Materiaal zwart krijt en aquarel op papier
Afmetingen 47,3 x 37 cm
Aanwezigheid onbekend
Bijzonderheden Het prentje vond ik op de site van Kunsthandel Simonis en Buunk, Ede.
Daar kon men van de geschiedenis van het prentje niet verder achterhalen dan dat zij het prentje in 2001 gekocht hebben bij een niet meer bestaand veilinghuis in Groningen. Ik kan me niet anders voorstellen dat het prentje uit de familie komt waar het na het overlijden cq opruimen van de flat van tante in terecht is gekomen en vervolgens (na vererving) geveild is.
De aanleiding voor dit prentje is onbekend.
De discussie in de familie of de afgebeelde personen Willy en tante zijn, is onbeslist. Slechts een minderheid denkt dit.

 

 

naar boven