penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
standbeelden:

faun

naakt in perenhout

danseresje

mijmering

moedertje

de nar

levende beelden

bokser

fluiter

turfschipper

baadster

zittend naakt zandsteen

peinzende vrouw

Mevrouw H.

vrouwenfiguur

Hans Brinker

de nederlandse vrouw

zittend naakt hout

Mr. Pennewip

maagd

kind

 

manco

Onderwerp De turfschipper
Jaar 1926 of eerder
Gesigneerd Niet gesigneerd. Er is een bordje van de ANWB met een toelichting bij het beeld waarop staat, dat tante het beeld gemaakt heeft en dat het bronzen beeld een replica betreft; het origineel is in het Bredaas Museum.
Materiaal a: rode zandsteen (volgens ANWB-bordje terracotta) en b: brons
Afmetingen lbh: 50 x 55 x 105 cm
Aanwezigheid a: Breda’s Museum en b: het Stadserf Breda
Bijzonderheden

Tante noemde haar beeld 'kleine schipper' Het zandstenen beeld was een geschenk van Machinefabriek Breda (voorheen Backer en Rueb) aan de stad Breda, ter gelegenheid van de opening van de aanbouw van het stadhuis. Tantes vader was toentertijd directeur van de machinefabriek.
Na een beschadiging in 2004 van het werk is een bronzen afgietsel van het gerestaureerde beeld gemaakt en geplaatst waar het origineel heeft gestaan, namelijk het binnenplaatsje achter het VVV-gebouw. Het kopie is zo grondig gemaakt dat zelfs de restauraties te zien zijn. Bij de VVV zijn ook kleinere replica's in kunststof te koop. De kleur van de kleine beeldjes veranderde van rood naar bronskleur nadat het bronzen beeld was opgesteld.
Het beeld is ook verwerkt in de herdenkingsmedaille van de wandel-3daagse van Breda. De eerste medaille werd in 1987 uitgereikt en voorlopig zijn ze niet van plan van medaille te veranderen (2013).

Mogelijk stelt het beeld Adriaen van Bergen uit Leur voor. Er zijn verschillende verhalen in omloop over hem en de list met het Turfschip waarmee de stad Breda in 1590 weer op de Spanjaarden veroverd werd. In het ruim van een schip, verder volgeladen met turf, zaten soldaten verstopt die zo de belegerde stad konden binnenkomen. De Nederlandse variant op de truc met het paard van Troje.
- Hij zou de bedenker van het plan zijn geweest.
- Hij zou de list bedacht hebben maar op de dag van de actie versliep hij zich en heeft hij de tocht dus helemaal niet meegemaakt.
- En hij zou de schipper zijn geweest van het turfschip.

Ik zal de derde versie maar aanhouden. Een denker ontplooit toch niet zo'n bedrijvigheid als verbeeld en daarnaast is er in het archief van het Breda's Museum een aantekening waarin staat dat Willem van Oranje zelf de list heeft bedacht. Afgezien van die aantekening is ook de tweede variant niet waarschijnlijk want als iemand zich verslapen heeft zou tante toch geen man in actie hebben gemaakt? Misschien gaat het helemaal niet om Adriaen van Bergen, maar is het iemand die het schip lost want het was immers een turfschip.

 

Bovenstaande informatie en meer staat op de site van Brabants Erfgoed

   

2 kleintjes

 

medaille Breda


uitgegeven door N.V. Roukes & Erhart, Baarn

 

 

naar boven