penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
overig:

tentoonstelling overzicht

Koloniaal Instituut

onderscheidingen

prijslijst Goedegewaagen

prijslijst Liernur 1955

Jeanne Bieruma Oosting

  - ex-libris (Oosting)

  - brievenhoofd (Oosting)

tekeningen Willy Sluiter

getuige-deskundige

uitnodigingen

Jeanne, freule Adriana Johanna Wilhelmina Bieruma Oosting (1898 Leeuwarden -1994 Almen) was, in de woorden van neef Joost die tante veel heeft meegemaakt, haar kunstvriendin. Hij heeft Jeanne dan ook regelmatig gezien als hij bij tante op bezoek was.

Jeanne heeft voor tante een ex-libris en een brievenhoofd gemaakt.

Dat de vriendschap tussen tante en Jeanne meer dan oppervlakkig was blijkt ook uit de reizen die ze samen maakten.
In het RKD (archief Oosting 0265) zijn twee albums met foto's. -86 "dit boekje wordt in liefde en eerbied opgedragen aan mijn heel lieve reismakker Gra Rueb sept'28" – De reis van Rueb en Biertje naar München en Neurenberg- . -193 "Reis met Gra Rueb Bretagne (Margot & Concarneau) juni 1931".

En in hetzelfde archief -45 zitten een paar brieven van tante aan Jeanne uit de jaren '30 (Jeanne zit dan in Parijs) en een paar uit WOII (Jeanne zit dan in Amsterdam). Ze beginnen met "Lief Biertje" of "Lieve Bier" en gaan over de alledaagse dingen en zorgen laten de betrokkenheid bij elkaar zien. Zo is er een brief van 10 dec. 1930:
Lieve kleine, je zult 't mij ten goede houden, dat ik, nu ik je leventje in Parijs ken, even als oudere met één zelfde ondervinden, met een kleine raad tot je kom? Ik zei 't je reeds bij ons afscheid: "werk niet te hard." Je werkt als een paard, maar geloof je behaalt niet 't geen je bereiken wilt alleen met werken.! Dit werken bevredigt slechts een innerlijke drang en ongerustheid in de toekomst. Geloof me, dat je met 's morgens schilderen en 's middags teekenen kunt volstaan. Twee maal daags met een resultaat van drie of meer schilderijen in de week, geeft alleen één aantal doeken tot resultaat en een overspannen geest en lichaam. [..] Ik heb groot vertrouwen in je kunst en kunnen en volg je met heel mijn hart en belangstelling, en blijf " l'amie comme avant , pour toujours" !
Je Gra

 

 

naar boven