penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
monumenten:

H.C. Verbraak

Juliana van Stolberg

Van Tuyll

A.H. Jacobs & C.V.Gerritsen

Emma 1934

Emma 1937

H.J. Lovink

Tweede Wereldoorlog

vrouwen-ereveld

Onderwerp Van Tuyll -monument
Jaar 1928
Gesigneerd links op het voetstuk G.J.W.Rueb en 1928
Materiaal brons op een bakstenen sokkel
Afmetingen lbh:100 x 100 x 250 cm
Aanwezigheid voor de hoofdingang van het Olympisch Stadion, Amsterdam
Bijzonderheden Baron van Tuyll van Serooskerken (1851 - 1924) is de eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité.

Het beeld is gegoten bij Prowaseck - Stöxen kunstgieterij – Leiden

Het monument is ontworpen door de architect van het Olympisch Stadion Jan Wils (uit: Omgevingsanalyse Stadionbuurt, Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid, oktober 2001). Heden ten dage is het monument omstreden door de vermeende Hitler-groet. Zelfs tijdens het fotograferen kwam het hierover met omstanders tot een discussie. Na uitleg bleef het onbegrip. Eens hing op de kolom onder het beeld een verklarende tekst. Deze is verwijderd en enige tijd later is er een stalen tegel met een toelichting in de straat voor het monument aangebracht. De tekst geeft een heldere toelichting, maar de naam van tante is helaas verkeerd gespeld.

tegel
 

 

Het monument is op 17 mei 1928 door Prins Hendrik (ere-voorzitter van het N.O.C.) in opdracht der Koningin onthuld waarna de voorzitter van het N.O.C., baron Schimmelpenninck van der Oye, een krans aan de voet van het monument legde en daarmee waren de Olympische Spelen van start gegaan. Bij de onthulling hing achter het beeld een bronzen plaquette aan het stadion met daarop de tekst: F.W.van Tuyll van Serooskerke, oprichter en eerste voorzitter van het Nederlandsch Olympisch Comité 1912-1924" (Algemeen Handelsblad 18 mei 1928).
De plaquette is verdwenen.

Foto: Spaarnestadphoto.nl fotograaf onbekend, nr SFA002008804 (Collectie Elsevier)

 

 

naar boven