penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
keramiek:

liggend hertje

plateau HVA

Heldring & Pierson

beer

duikend eendje

lopend eendje

staand eendje

woudaapje

ijsvogel

marmot

foxterrier

angorakat

rustende eend

torenvalk

kraai

galopperend paard

pad

frivool stelletje

hazewindhond

vrouwelijk naakt

Hercules

uiltjes

kinderkopje

egel 1

egel 2

Peter Holland

 

manco

Onderwerp

Man met octopus of

Hercules die Hydra van Lerna bestrijdt
Jaar 1941
Gesigneerd onbekend
Materiaal wit? aardewerk
(in het algemeen handelsblad van 7 mei 1941 staat “terracotta”)
Afmetingen onbekend
Aanwezigheid onbekend (niet teruggevonden)
Bijzonderheden In De Telegraaf van 10 mei 1941 staat een bespreking van de tentoonstelling Dierplastieken van Gra Rueb bij Santee Landweer Amsterdam waarin de laatste zin is: “In een paar andere reliëfs voor een postkantoor en een ziekenhuis paart de mensch zich aan het dier en rijden twee vrouwen in de dracht van een vroeger eeuw ter valkenjacht of vecht een man met een octopus, een monster dat de ziekte allegorisch voorstelt.” In een ander tussenlijstje voor Veth staat het omschreven als “plateel reliëf ”. De twee genoemde vrouwen zijn een stukje van de decoratie uitgevoerd voor de PTT in Goes.
De beschrijving van het tweede reliëf past bij ziekenhuis De Volharding in Den Haag. Het ziekenhuis, opgeleverd in 1939, bestaat als zodanig niet meer, want het werd op 1 januari 1974 gesloten. Daarna is het een gezondheidscentrum geworden en vervolgens een appartementencomplex.
Bij al die wisselingen verdwijnt de centrale hal waar de decoratie gehangen heeft en daarmee ook de decoratie zelf. Het archief van het architectenbureau van de eerste verbouwing is opgeschoond en in de beeldbank van de gemeente Den Haag is ook geen afbeelding aanwezig.
Terug naar het paneel: Als de voorstelling beter wordt bekeken dan staat er een man met een dier dat zeven koppen heeft. Een octopus heeft acht armen en daar zitten geen koppen op. Vandaar dat de naam “Hercules die Hydra van Lerna bestrijdt” beter lijkt, want veelkoppig is het beest in ieder geval.
De foto komt uit het archief van tante.

 

 

naar boven