penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
keramiek:

liggend hertje

plateau HVA

Heldring & Pierson

beer

duikend eendje

lopend eendje

staand eendje

woudaapje

ijsvogel

marmot

foxterrier

angorakat

rustende eend

torenvalk

kraai

galopperend paard

pad

frivool stelletje

hazewindhond

vrouwelijk naakt

Hercules

uiltjes

kinderkopje

egel 1

egel 2

Peter Holland

 

manco

 

Onderwerp foxterrier
Jaar 1927
Gesigneerd onbekend, waarschijnlijk niet
Materiaal keramiek
Afmetingen hoogte 18 cm
Aanwezigheid nog niet teruggevonden
Bijzonderheden

Het plaatje van de foxterrier komt uit een modellenboek van Goedewaagen: AC 309 - inv. 110. Dennis van den Hoek heeft dit beeldje gevonden in het archief van Goedewaagen, Gouda. Uit de correspondentie met Dennis: "de teleurstelling van het niet mogen (re)produceren van de plastieken van Rueb begin 1927, moet hard aangekomen zijn bij Goedewaagen.

Als gevolg hiervan heeft Goedewaagen vrijwel zeker met Gra overleg gehad en gevraagd of ze dan voor Goedewaagen een plastiek wilde ontwerpen, dat WEL in productie mocht worden genomen.

Het resultaat wordt in augustus 1927 opgeleverd - Gra ontwerpt voor Goedewaagen een plastiek van een Fox Terrier. In het modellenboek komt dan inderdaad een Fox hond voor en wel model 46 (hoogte 18cm), een vermelding uit een ander lijstje in AC 309 - inv. 100 bevestigd dit nog eens. Dit is bij Goedewaagen een van de eerste 'eigen' plastieken."

 

Tante behoorde tot de eerste groep kunstenaars waar Goedewaagen mee gewerkt heeft.

 

Dennis: "In 1925 waren Wim Harzing en Frans Werner haar voor gegaan. Ook van deze twee kunstenaars zijn de modelnummers uit de boeken verwijderd (modelnummers 883 van Harzing en 884 en 885 van Werner).

Vermoedelijk zijn ze op het zelfde moment verwijderd uit het Goedewaagen modellenboek als de vier plastieken van Gra."

 

Er zijn 4 beeldjes van tante in het Goedewaagen modellenboek terecht gekomen, de drie eendjes en de beer. Dat is eigenlijk niet terecht geweest, want de plastieken werden niet via de Goedewaagen-winkel verkocht maar in een opdracht van tante bij Goedewaagen geproduceerd. En zo zijn ook de modellen van Hanzing en Werner gekomen en gegaan.

 

 

 

naar boven