penningen

plaquettes

standbeelden

borstbeelden

tekeningen

dierplastieken

decoraties

keramiek

monumenten

publicaties

fotoalbum

overig
decoraties:

Jacoba van Beieren

lamp

Jacatra 1619

De Ark van Noach

Jan Klaassen

Oranje-kinderkamer

Dierentuinbrug

Javabrug

kippen op stok

trapversiering

gevelsteen Gouda

 

manco

de lamp
Onderwerp lamp
Jaar 1938
Gesigneerd niet gesigneerd
Materiaal hout en smeedijzer
Afmetingen

diameter van het wiel is ongeveer 240 cm, de hoogteĀ  van het paard met de kinderen 140 cm en de andere beeldjes rond de 50 cm. De dikte is 4 cm.

Aanwezigheid

’t Goude Hooft , 's-Gravenhage

De lamp hingt op ruim 5 meter hoogte in het centrale deel van de ruimte. Na een wisseling van de exploitant is de lamp in de opslag beland.

Bijzonderheden Het oorspronkelijke Goude Hooft “dat dateerde van 1660 – gebouwd naar het ontwerp naar de befaamde bouwmeester Pieter Post - werd in 1938 volledig gesloopt en herbouwd in de geest van de oude ontwerpen, door de bekende Amsterdamse architect. F. Warners. Kunstenaars werkten aan verrijking van het interieur. … Mejuffrouw Rueb vervaardigde de aardige gesneden lamp met voorstellingen van de Vier Heemskinderen op het ros Beijaert. … ” (Die Haghe, mr. L.van Heijningen)

De lamp bestaat uit een groot wagenwiel versierd door het ruiterstuk op de as, acht beeldjes op de velg (een vrouw met een valk in haar hand, een trommelaar, een vrouw met iets-waaraan-een-lint hangt in haar hand, een luitspeler, een monnik, een edelknaap, een hofdame en een nar) en de namen van de vier kinderen gesneden op het loopvlak.

De beeldjes zijn gesneden uit een plank van ongeveer 4 cm dikte. Er is een beeltenis in de voor en achterzijde uitgesneden. Alhoewel het dus driedimensionale objecten zijn, hebben ze geen “bewerkte” dikte. Het zijn meer reliëfs.

De beeldjes zijn veelkleurig beschilderd met goud.

   
 

 

 

naar boven